Home Inleiding Kwekers Verenigingsuitslagen Kampioenschappen Mooiste resultaten Fotos Te koop Gastenboek Links
Kwekers

AFKOMST VAN DE KWEKERS.

Duiven waarmee hier gevlogen wordt, zijn Vitesse, Midfond duiven. Zo ik al eerder zij, gaan mijn beste vliegduiven na 3 á 4 jaar ermee gevlogen te hebben naar het kweekhok. Omdat ik dan weet wat die duiven dan gepresteerd hebben. En komen dan misschien in aanmerking, om op het kweekhok geplaatst te worden. Mits de bouw van die duif er dan ook goed uit ziet. Als er hier duiven aangekocht worden, zoek ik dan naar een sterk spelende liefhebbers. Die met zijn duiven een hoog percentage aan prijzen speelt. Met een zo'n klein mogelijk aantal ingekorfde duiven. (ik kom niet bij de mega hokken) Daar heb je volgens mij, meer kans om wat goeds te bemachtigen. Dan koop ik eieren of jongen uit de beste ouders. Die zich bewezen hebben uit het goede hout gesneden te zijn. Want stil stand is achter uitgang. Hier bij mij op het kweekhok zitten de volgende soorten duiven, Kittel, van Herpen, Janssen, v/d Flaes, Timmermans, Comb.v Es/Rijkens. En nog wat van mijn oude soort (Kooistra Harkema) Ook werden er in die tijd eieren gehaald, bij een grote kampioen uit België, Louis van Loon. Mijn eigen duiven die hier op het kweekhok komen, zo ik al eerder zij. Moeten over goede kwaliteiten, en beste prestaties beschikken. Mocht u er ooit duiven bij willen halen. Zorg dat die dan zo dicht mogelijk bij de bron vandaan komen. Zoals hier gaat, uit de kwekers

Duiven met een mooie stamboom, van grote liefhebbers zijn mooi. (daar betaal je ook voor) Maar wat jammer is, met die stambomen daar kan niet mee gevlogen worden. Dat moet de duif, tot op de dag van vandaag, helemaal zelf nog doen. Dan speelt bij de liefhebber ook nog vaak, de gedachten. Hier heb ik veel geld voor betaald. Dan kan het bijna niet anders, of dan moeten dit wel goede duiven zijn? Dan wordt uit deze duiven, waar je zelf heel weinig vanaf weet. Maar wel een mooie stamboom bij is, een hele rits jongen gekweekt. De jongen die dan uit deze aangekocht duiven komen, moeten zich eerst maar eens bewijzen. Dat ze uit  het goede hout gesneden zijn. En daar kunt nu achter komen om ze op de Jonge duivenvluchten, en Natour in te korven. Voordat je er meerdere jongen uit gekweekt gaan worden. Kan dit misschien ook één van de oorzaaken zijn. Dat veel van onze jongen verloren gaan? Omdat overal maar uit gekweekt wordt. Alles wordt maar op internet geplaats, voor de verkoop. Ook mag ik niet alles over één kam scheren. Er worden door sterk spelende liefhebbers, ook wel hele goede duiven aangeboden. Die dan wel betaalbaar zijn, voor de gewone man. Als u de jongen bij mij koopt, die komen dan uit het kweekhok. Wilt u meer weten over prestaties van mijn duiven. Kijk dan maar eens onder VERENIGINGSUITSLAGEN of onder MOOIE RESULTATEN

SPELEN, EN VERZORGEN VAN MIJN DUIVEN.

In de wintermaanden komen de duiven hier niet los. 26 Koppels vliegduiven worden overgehouden, als die er zijn. En met 25 koppels wordt gevlogen. Één koppel wordt extra gehouden, om verlies op te kunnen vangen. Alle duiven worden rond het einde van het jaar gekoppeld. De eerste ronden van de kwekers worden overgelegd naar de jaarlingen. Waarna ze de tweede ronde zelf moeten groot brengen. Als de jongen 18 á 20 dagen oud zijn, blijft één bij de doffer, en één gaat met de duivin naar het jonge duivenhok. Door mij zelf worden zo'n kleine 55 á 65 jongen aangehouden. Waarmee vanaf het schapjes gevlogen wordt. Natuurlijk worden deze dan wel verduisterd. De vliegers worden zoweer bij elkaar gezet, dat ze 3 weken op weduwschap zitten, alvoors de eerste vlucht begint. Ze worden 4 á 6 keer weg gebracht tot een 50 tal km. De verzorging van de duiven gebeurd ook hier op vaste tijden. De hokken worden twee keer per dag schoon gemaakt. De weduwnaars komen één keer per dag los, dit is in de namiddag. Ze worden dan een dik uur met de vlag getraind. Eerst gaan om 4 uur de doffers eruit. Dan gevolgd door de duivinnen, dit vanaf 5.30 uur. Dan ga ik zelf naar binnen om te kunnen eten. Maar kan het vliegen van de duiven buiten wel volgen. Want er staat een camera op de hokken gericht. Zodat ik ze kan zien op de TV. Bij het binnen halen van mijn duiven wordt er soms wel eens gerouleerd.

Overdag zitten de duivinnen buiten opgesloten in de volière. Er wordt hier dan ook het totale weduwschap gespeeld. Als duiven er goed voorstaan worden ze elke week gespeeld. Het voeren van mijn duiven, daar wordt niet veel werk van gemaakt. Hier worden geen ingewikkelde voersystemen gehanderd. Er wordt hier al jaar en dag, maar op één manier gevoerd, en dat is altijd volle bak. Duiven die dit voersysteem gewend zijn worden niet vet. Maar dat houd wel in, dat je dit door de jaren heen vast moet houden. Ook deze manier van voeren, zijn de duiven aan het einde van de week er klaar voor. Verder krijgen ze ook hier zoals gebruikelijk is, snoepzaad en grit. Ook krijgen ze één á twee keer per week een bad. Duiven die niet over dit voersysteem kunnen, en dus geen prijs vliegen. Die worden er dan ook aan het einde van het seizoen, eruit geselecteerd. Ongeacht hun afstamming, deze passen dan niet in mijn systeem. Persoonlijk zelf, geloof ik niet in het opvoeren van de duiven. Er moet een bepaalde ritme, en systeem in de verzorging zitten, dit dan ook 365 dagen lang. En je moet er zelf ook sowieso voor 100% achter staan. Natuurlijk moet de kwaliteit wel aanwezig zijn. Als dat er niet is, dan kunt u het ook wel vergeten. Ze moeten het in het kopje hebben. Je kunt het ook niet uit een flesje, of en potje halen. Velen (als het niet lukt) zoeken daar dan hun heil in. Vergeet dat maar. Het zit erin, of het zit er niet in. En daar is maar één manier om daar achter te komen, en dat is de korf. 

Korf mits als ze gezond zijn, ook elke week je duiven in. De korf is nog altijd één van de beste keurmeester van je hok. Wat sowieso wel een enorme opgave is, om ze gezond te houden, dit gehele jaar door. Volgens mij verdien je daar de meeste prijzen mee. Bij veel liefhebbers moeten ze, elke week weer een kuur hebben. Dan wordt dit weer wat in het water gekipert. En dan moeten ze dat weer hebben. Zo glij je dan na verloop van tijd langzamerhand berg afwaarts. Zelf moet je het niet te moeilijk en ingewikkeld maken, als het ook makkelijker kan. Vast houden aan mijn eigen systeem. En sowieso vertrouwen hebben in je eigen duiven. Dat is hier dan ook een gouden regel. Wat kan de duivensport toch simpel zijn, niet? Ik ben een tegenstander van veel kuren. En dat gebeurdt hier dan ook zeer weinig. De verplichte paramyxo enting, een parastop kuur in de winter. Voordat de vluchten beginnen nog een geel kuur. Tijdens de vluchten wordt er elke week wel een ontsmettings middel gegeven. Dit is omdat ze met andere duiven in contact komen. Wel ben ik een groot voorstander van veel frisse lucht op de hokken. Vandaar dat ik ook nogal diepe hokken heb. Dit is ook om de schommeling van de temperatuur, van dag naar nacht, zolang mogelijk vast te houden. Ook is overbevolking ook niet bevortelijk. Dat komt sowieso de gezondheid van de duiven absolut niet ten goede. Alles staat hier dan ook in het teken, voor de gezondheid van mijn duiven. Verder moet je streng zijn, wat het selecteren aangaat. Ik hoop dat u een indruk hebt gekregen, hoe ik met de duiven omga, en hoe ze verzorgd worden. Hou het zo simpel mogelijk. Wat je ook doet, doe dat wel goed. Verder wens ik u allemaal veel gezondheid toe, en succes in de duivensport.


Naar Boven

© Copyright Henstra-Kootstertille. Alle rechten voorbehouden 2006-2024 | Techniek: Com Technics