Home Inleiding Kwekers Verenigingsuitslagen Kampioenschappen Mooiste resultaten Topduiven Fotos Te koop Gastenboek Links
Kwekers

AFKOMST VAN DE KWEKERS.

Duiven waarmee hier nu gevlogen wordt, dat zijn Vitesse, Midfond duiven. Ook gaan mijn eigen beste vliegduiven na 3 á 4 jaar ermee gevlogen te hebben naar het kweekhok. Omdat ik dan weet wat die duiven dan kunnen, en wat ze gepresteerd hebben. En dan misschien in aanmerking kunnen komen, om op het kweekhok geplaatst te worden. Mits als de bouw van de duif dan ook goed is. Als ook hier duiven worden aangekocht, zoek ik naar een sterk spelende liefhebbers. Die met zijn duiven een hoog percentage aan prijzen speelt. Met een zo'n klein mogelijk aantal ingekorfde duiven. Daar heb je volgens mij meer kans om wat goeds te bemachtigen. Ik koop dan eieren of jongen uit die ouders. Die zich bewezen hebben uit het goede hout gesneden te zijn. Want stil stand is achter uitgang. Hierop het kweekhok zitten de volgende soorten duiven, van Herpen, Janssen, v/d Flaes, En mijn eigen soort (Kooistra Harkema) Ook werden in die tijd toen eieren gehaald, bij een grote kampioen uit België, Louis van Loon. Duiven die hier in het kweekhok komen, moeten over goede kwaliteiten, en beste prestaties beschikken. Mocht u ooit duiven bij willen halen, zorg dat die dan zo dicht mogelijk bij de bron vandaan komen.

Stambomen met grote namen zijn mooi. (daar betaal je ook voor) Maar met die stambomen, daar kan niet mee gevlogen worden? Dat moet de duif, tot op de dag van vandaag, helemaal zelf nog doen. Hierbij speelt ook vaak bij de liefhebber de gedacht, daar heb ik veel geld voor betaald. Dan moeten dit wel goede duiven zijn? Dan wordt uit deze duiven, waar je heel weinig vanaf weet. Maar daar een goede stamboom bij is, een hele rits jongen gekweekt. Kan dit misschien ook een oorzaak zijn, dat veel van onze jongen verloren gaan? Omdat overal maar uit gekweekt wordt. De jongen die uit deze aangekocht duiven komen, moeten zich eerst maar bewijzen. Dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Voordat er meerdere uit gekweekt worden. Alles wordt maar op internet gezet, voor de verkoop. Ook mag je niet alles in één lijn trekken. Er worden door sterk spelende liefhebbers ook hele beste duiven aangeboden. Die wel betaalbaar zijn voor de gewone man. Als u de jongen hierbij mij koopt, die komen dan zo dicht mogelijk bij de bron vandaan. (kweekhok) Wilt u meer weten over prestaties van mijn duiven, kijk dan onder de MOOIE RESULTATEN

SPELEN, EN VERZORGEN VAN MIJN DUIVEN.

In de wintermaanden komen de duiven hier niet los. 25 Koppels vliegduiven worden overgehouden, als die er zijn. En met 24 koppels wordt gevlogen. Één koppel wordt extra gehouden, om verlies op te kunnen vangen. Alle duiven worden rond het einde van het jaar gekoppeld. De eerste ronden van de kwekers worden overgelegd naar de jaarlingen. Waarna ze de tweede ronde zelf moeten groot brengen. Als de jongen 18 á 20 dagen oud zijn, blijft één bij de doffer, en één gaat met de duivin naar het jonge duivenhok. Door mij zelf worden zo'n kleine 55 á 65 jongen aangehouden. Waarmee vanaf het schapjes gevlogen wordt. Natuurlijk worden deze dan wel verduisterd. De vliegers worden zoweer bij elkaar gezet, dat ze 3 weken op weduwschap zitten, alvoors de eerste vlucht begint. Ze worden 4 á 6 keer weg gebracht tot een 50 km. De verzorging van de duiven gebeurd ook hier op vaste tijden. De hokken worden twee keer per dag schoon gemaakt. De weduwnaars komen één keer per dag los, dit is in de namiddag. Ze worden dan een dik uur met de vlag getraind. Eerst gaan om 4 uur de doffers eruit, gevolgd door de duivinnen, dit vanaf 5.30 uur. Dan ga ik zelf naar binnen om rustig te kunnen eten. Maar kan het vliegen van de duiven buiten wel in de gaten houden. Want er staat een camera op de hokken gericht. Zodat ik ze volgen kan op de TV. Bij het binnen halen van mijn duiven wordt er soms wel eens gerouleerd.

Overdag zitten de duivinnen buiten opgesloten in de volière. Er wordt hier dan ook het totale weduwschap gespeeld. Als duiven er goed voorstaan worden ze elke week gespeeld. Het voeren van mijn duiven, daar wordt niet veel werk van gemaakt. Hier wordt geen ingewikkelde voersystemen gehanderd. Er wordt hier al jaar en dag, maar op één manier gevoerd, dat is altijd volle bak. Duiven die dit voersysteem gewend zijn worden niet vet. Maar dat houd wel in, dat je dit door de jaren heen vast moet houden. Op deze manier van voeren is de duif, aan het einde van de week er klaar voor. Verder krijgen ze zoals gebruikelijk is, snoepzaad en grit. Ook krijgen ze één á twee keer per week een bad. Duiven die niet over dit voersysteem kunnen, en dus geen prijs vliegen. Die worden er dan ook aan het einde van het seizoen, eruit geselecteerd. Ongeacht hun afstamming, deze passen dan niet in mijn systeem. Persoonlijk zelf geloof ik niet in het opvoeren van de duiven. Er moet een bepaalde ritme en systeem in de verzorging zitten, dit 365 dagen lang. En je moet er zelf ook sowieso voor 100% achter staan. Natuurlijk moet de kwaliteit wel aanwezig zijn. Als dat er niet is, dan kunt u het ook wel vergeten. Ze moeten het in het kopje hebben. Je kunt het ook niet uit een flesje, of en potje halen. Velen (als het niet lukt) zoeken daar dan hun heil in. Vergeet dat maar. Het zit erin, of het zit er niet in. En daar is maar één manier om daar achter te komen, en dat is de korf. 

Korf als ze gezond zijn, elke week je duiven in. De korf is nog altijd de beste graadmeter van je hok. Wat sowieso wel een enorme opgave is, om ze gezond te houden. Volgens mij verdien je daar de meeste prijzen mee. Bij veel liefhebbers moeten ze, dan die kuur weer hebben, en dan wordt dat weer in het water gekipert. En zo glij je dan na verloop van tijd langzamerhand berg afwaarts. Zelf moet je het niet te moeilijk en ingewikkeld maken, als het ook makkelijker kan. Vast houden aan mijn eigen systeem, en sowieso vertrouwen hebben in je eigen duiven. Dat is hier dan ook een gouden regel. Wat kan de duivensport toch simpel zijn niet? Ik ben een tegenstander van kuren, en dat gebeurdt hier dan ook zeer weinig. De verplichte paramyxo enting, een parastop kuur in de winter. Voordat de vluchten beginnen nog een geel kuur. Tijdens de vluchten wordt elke week wel een ontsmettings middel gegeven. Dit is omdat ze met andere duiven in aanraking komen. Ik ben wel een groot voorstander van veel frisse lucht op de hokken. Vandaar dat ik ook nogal diepe hokken heb. Dit is ook om de schommeling van de temperatuur, van dag naar nacht, zolang mogelijk vast te houden. Ook is overbevolking ook niet bevortelijk. Dat komt sowieso de gezondheid van de duiven absolut niet ten goede. Alles staat hier dan ook in het teken, voor de gezondheid van mijn duiven. Verder moet je streng zijn, wat het selecteren aangaat. Ik hoop dat u een indruk hebt gekregen, hoe ik met de duiven omga, en hoe ze worden verzorgd. Hou het zo simpel mogelijk. Wat je ook doet, doe dat wel goed. Verder wens ik u allemaal veel gezondheid toe, en succes in de duivensport.


Naar Boven

© Copyright Henstra-Kootstertille. Alle rechten voorbehouden 2006-2021 | Techniek: Com Technics