Home Inleiding Kwekers Verenigingsuitslagen Kampioenschappen Mooiste resultaten Topduiven Fotos Te koop Gastenboek Links
Inleiding

DUIVENSPORT, EEN MOOIE HOBBY

VEEL LEES, EN KIJK PLEZIER.

Veel plezier bij het lezen van deze site, maar wil me eerst aan u voorstellen. Mijn naam is Rint Henstra en woon al vanaf mijn geboorte in Kootstertille. Dus een ras echte tilster. Draai ook al een aantal jaren mee in de duivensport, dit vanaf 1963. Ben lid van de duivenvereniging De Dowetille in Kootstertille, die we in 1968 hebben opgericht. De eerste jaren woonden wij in de nieuwbouw hier in de Tille. Daar had ik twee hokjes staan, en speelde daar matig op. In 1973 hebben we een vrijstaand huis gekocht aan de Koaten 24 te Kootstertille. En konden we na een paar jaar de nieuwbouw vaarwel zegen. Op de Koaten was voldoende ruimten voor het houden van duiven, en vanaf die tijd kon ik spelen zoals het hoort. Dat het vanaf die tijd beter ging, dat kan u zaterdags aan de uitslag zien. Wil je echt mee doen in de top van de duiven-sport, dan moet men er bovenop zitten. Ook één van de belangrijkste dingen is dan, om een goed duivenhok te hebben.

Plaats je eigen beste vliegduiven op het kweekhok, maar vergeet ook niet om echte topduiven aan te halen. Jongen die je daaruit gekweekt hebt, moet je spelen, en dan zeer streng zijn wat het selecteren aangaat. Natuurlijk moet je er sowieso voor meer dan 100% achter staan, dit dan ook 365 dagen lang. Niks mag uitgesteld worden, je moet dat ogenblikkelijk en direct aanpakken. Anders ben je te laat, en vis je achter het net. Met deze instelling, is toen in 1996/97 het Onaan-gewezen Generale kampioenschap van het Rayon De Wâlden binnen gehaald. Dit ook in onze Vereniging, De Dowetille. Met de meerder hok en duifkampioenschappen daarbij. 2005 heb ik wat gas terug genomen, en wordt er niet meer aan de Fond vluchten deel genomen. En kom zo doende, dus niet meer in aanmerking voor deze kampioenschappen. Alleen nog Vitesse, Midfond, Jong, en Natour, dus het korte werk. Vluchten van 118 t/m 450 km. Ook deze manier van vliegen, bevalt mij geweldig goed. Nu de druk er niet meer opstaat, is het meer genieten van de aankomst van de duiven.

DE HOKKEN VAN OUDE, JONGE DUIVEN

1980 zijn de oude duivenhokken afgebroken. En toen weer een nieuw zolderhok gebouwd, totale lengte van 17 meter. De indeling van de hokken is als volgt, van links naar rechts. Het hok van de jonge duiven van, 5 bij, 2.40 bij, 2.80 diep. Een hal van 1 meter. Het hok van de weduwduivinnen van 5 bij, 2.40 bij, 1,50 diep, met een gang ervoor langs. Een hal van 1 meter. En dan het hok van de weduwnaars, van 5 bij 2.40 bij 2.80 meter diep, totale lengte 17 meter. Het voordeel van een zolderhokken is, dat het bij vochtig weer altijd kurk droog is. Doordat de hokken nogal diep zijn, heerst er altijd een constante temperatuur, dit zowel overdag als nachts. Wat ook weer zeer belangrijk voor de duiven is. Op alle hokken, is een goede ontluchting aangebracht. Die altijd open staat, zowel zomers als 's winters. Buiten loopt over de gehele lengte een veranda voorlangs. Tussen de buitenste hokken, dus het hok waar de duivinnen zitten, staat een grote volière van 7 bij 2.20 bij 1.20 diep. Ze kunnen van alle afdelingen in de volière komen. En zodoende volop van de frisse lucht kunnen genieten, waar ik een groot voorstander van ben. Dat het hier goed toeven is blijkt wel uit de vele Kampioenschappen die er door de jaren heen gewonnen zijn. Onder de hokken daar bevindt zich een garage, plus werkplaats. In de werkplaats bevindt zich het kweekhok, van 6 bij 2. Met een buiten volière van 4 bij 2 meter. Daar is plaats voor 16 kweekkoppels.

KWEKERS IN DE VOLIÈRE


Naar Boven

© Copyright Henstra-Kootstertille. Alle rechten voorbehouden 2006-2019 | Techniek: Com Technics