Home Inleiding Kwekers Verenigingsuitslagen Kampioenschappen Mooiste resultaten Fotos Te koop Gastenboek Links
Inleiding

DUIVENSPORT, EEN MOOIE HOBBY

VEEL LEES, EN KIJK PLEZIER.

Ik wens u veel lees plezier bij het lezen van mijn site. Maar eerst wil ik me even aan u voorstellen. Mijn naam is Rint Henstra 78 jaar oud, waarvan al 61 jaar in de duivensport. Ik woon al vanaf mijn geboorte in Kootstertille. Dus zeg maar gerust een ras echte tilster. Zoals u net hebt gelezen. Draai ik al een aantal jaren mee in de duivensport, dit vanaf 1963. Ben lid van de duivenvereniging De Dowetille hier in Kootstertille. Die we in 1968 toen hebben opgericht. De eerste jaren van ons huwelijk woonden wij in de nieuwbouw hier in de Kootstertille. Ik had daar toen twee hokjes staan, en speelde daar zeer matig op. In 1973 hebben we een vrijstaand huis gekocht aan de Koaten 24 hier in Kootstertille. En konden we na een paar jaar de nieuwbouw gelukkig vaarwel zegen. Op de Koaten daar was wel voldoende ruimten voor het houden van duiven. Vanaf die tijd kon ik met de duiven spelen zoals het hoort, en ik dat ook heel graag wilde. Dat het vanaf die tijd direct al stukken beter ging, kon u aan de uitslagen zien. Als je echt mee wil doen in de top van de duivensport, dan moet men er bovenop zitten. En niks aan het toeval over laten. Dat je goede duiven moet hebben, weet ieder één wel. Maar ook één van de aller belangrijkste dingen is. Om een echt goed duivenhok te bezitten. Waar de duiven graag in verblijven, en er zich ook thuis voelen.

Als het lukt, plaats dan na een paar jaren gevlogen te hebben met je eigen duiven. Dan je aller beste vliegduiven op het kweekhok. Maar vergeet ook niet om echte topduiven aan te halen. Jongen die je hieruit gekweekt hebt, moet je zeker spelen, en dan zeer streng zijn wat het selecteren aangaat. Als u deze sport beoefend moet je er sowieso voor meer dan 100% achter staan. Dit dan ook 365 dagen lang. Niks mag worden uitgesteld. En als er dan iets loos is, dan moet je het ogenblikkelijk en direct aanpakken. Anders ben je te laat, en vis je achter het net. Met deze instelling werden toen door de jaren heen, door mij vele kampioenschappen in het Rayon De Wâlden, en in onze vereniging de Douwetille binnen gehaald. Met ook de meerder hok en duifkampioenschappen daarbij. In 2008 heb ik wat gas terug genomen, en wordt er door mij, niet meer aan de Fond vluchten deelgenomen. Ondanks mijn leeftijd wordt er nu ook wel eens een vlucht overgeslagen. Ook bij een zondagslossing wordt er niet geklok. En kom dan dus ook niet meer in aanmerking voor de kampioenschappen. Waarvan ik ook geen spijt heb. Voorheen genoeg kampioenschappen binnen gehaald. Het is nu meer genieten, van de aankomst van mijn duiven. Er wordt alleen nog Vitesse, Midfond, Jong, en Natour gespeeld. Dus het korte werk. Vluchten van 118 t/m 500 km. Ook deze manier van vliegen bevalt mij zeer, zeer goed. Nu de druk er niet meer opstaat. Maar speel, (en daar doe ik mijn beste nog voor), nog wel graag mee voor de eerste prijzen. Indien mogelijk.

HOKKEN VAN OUDE EN JONGE DUIVEN, MET ONDER DE VOLIÉRE VAN DE KWEKERS

In 1980 zijn de oude duivenhokken afgebroken. En heb toen op die zelfde plaats weer een nieuw zolderhok gebouwd. Met totale lengte van 17 meter. De indeling van de hokken ziet als volgt uit, van links naar rechts. Een hok voor de jonge duiven van, 5 bij, 2.40 bij, en 2.80 diep. Een hal van 1 meter. Het hok voor de weduwduivinnen van 6 bij, 2.40 bij, en 1,50 diep, met een gang ervoor langs. En dan het hok voor de weduwnaars, van 5 bij 2.40 bij en 2.80 meter diep. De totale lengte is dan 17 meter. Het voordeel van een zolderhokken is, dat het bij vochtig weer het altijd kurk droog is. Doordat de hokken nogal diep zijn, heerst er altijd een constante temperatuur. Dit zowel overdag als nachts. Wat ook weer zeer belangrijk voor de duiven is. Op alle hokken, is een goede ventilatie aangebracht. Die altijd open staat, dit zowel zomers als s'winters. Buiten loopt over de gehele lengte een veranda voorlangs. Tussen de buitenste hokken, dus het hok waar de duivinnen zitten, staat een grote buitenvolière van 7 bij 2.20 bij 1.20 diep. De duiven kunnen hier van alle afdelingen in de volière komen. En kunnen zodoende volop van de frisse lucht genieten. Waar ik zelf een groot voorstander van ben. Dat het hier ook goed toeven is, blijkt wel uit de vele Kampioenschappen die er door de jaren heen gewonnen zijn. Onder de hokken daar bevindt zich de garage, plus een werkplaats. In de werkplaats bevindt zich ook het kweekhok, van 6 bij 2 meter. Met een buitenvolière van 4 bij 2 meter. Daar is dan plaats voor 16 kweekkoppels.


Naar Boven

© Copyright Henstra-Kootstertille. Alle rechten voorbehouden 2006-2024 | Techniek: Com Technics