Home Inleiding Kwekers Verenigingsuitslagen Kampioenschappen Mooiste resultaten Topduiven Fotos Te koop Gastenboek Links
Inleiding

DUIVENSPORT, EEN MOOIE HOBBY

VEEL LEES, EN KIJK PLEZIER.

Veel plezier bij het lezen van mijn site. Maar eerst wil me even aan u voorstellen. Mijn naam is Rint Henstra en woon al vanaf mijn geboorte in Kootstertille. Zeg maar een ras echte tilster. Draai ook al een aantal jaren mee in de duivensport, dit vanaf 1963. Ben lid van de duivenvereniging De Dowetille hier in Kootstertille. Die we toen in 1968 hebben opgericht. De eerste jaren woonden wij in de nieuwbouw hier in de Tille. Ik had daar toen twee hokjes staan, en speelde daar zeer matig op. In 1973 hebben we een vrijstaand huis gekocht aan de Koaten 24 in Kootstertille. En konden we na een paar jaar de nieuwbouw gelukkig vaarwel zegen. Op de Koaten daar was voldoende ruimten voor het houden van duiven. Vanaf die tijd kon ik spelen zoals het hoorde, en ik dat ook zo graag wilde. Dat het vanaf die tijd direct stukken beter ging, kan u aan de uitslag zien. Wil je echt meedoen in de top van de duivensport, dan moet men er bovenop zitten. En niks aan het toeval over laten. Dat je goede duiven moet hebben weet ieder één wel. Maar wat ook één van de belangrijkste dingen is. Dat is om een goed duivenhok te bezitten.

Plaats na een paar jaren gevlogen te hebben met je eigen duiven. Dan de aller beste vliegduiven op het kweekhok. Maar vergeet ook niet om echte topduiven aan te halen. Jongen die je daaruit kweekt, moet je zeker spelen, en dan zeer streng zijn wat het selecteren aangaat. Natuurlijk moet je er sowieso voor meer dan 100% achter staan. Dit dan ook 365 dagen lang. Niks mag worden uitgesteld. Als er iets loos is moet je het ogenblikkelijk en direct aanpakken. Anders ben je te laat, en vis je achter het net. Met deze instelling werden toen door de jaren heen vele kampioenschappen in het Rayon De Wâlden, en in onze vereniging de Douwetille binnen gehaald. Met ook de meerder hok en duifkampioenschappen daarbij. In 2005 heb ik wat gas terug genomen, en wordt er niet meer aan de Fond vluchten deelgenomen. Ook wordt er wel eens op de korte afstand, een vlucht overgeslagen. En bij een zondagslossing wordt er niet geklok. Dus kom dan ook niet meer in aanmerking voor de kampioenschappen. Er wordt alleen nog Vitesse, Midfond, Jong, en Natour gespeeld, dus het korte werk. Vluchten van 118 t/m 475 km. Ook deze manier van vliegen bevalt mij geweldig goed, nu de druk er niet meer opstaat. Het is nu meer genieten van de aankomst van mijn duiven. Maar speel nog wel graag mee om de eerste pijzen.

DE HOKKEN VAN OUDE, JONGE DUIVEN

1980 zijn de oude duivenhokken afgebroken. En toen heb ik op die plaats weer een nieuw zolderhok gebouwd, totale lengte van 17 meter. De indeling van de hokken ziet als volgt uit, van links naar rechts. Een hok van de jonge duiven van, 5 bij, 2.40 bij, 2.80 diep. Een hal van 1 meter. Het hok van de weduwduivinnen van 5 bij, 2.40 bij, 1,50 diep, met een gang ervoor langs. Een hal van 1 meter. En dan het hok van de weduwnaars, van 5 bij 2.40 bij 2.80 meter diep, totale lengte 17 meter. Het voordeel van een zolderhokken is, dat het bij vochtig weer altijd kurk droog is. Doordat de hokken nogal diep zijn, heerst er altijd een constante temperatuur, dit zowel overdag als nachts. Wat ook weer zeer belangrijk voor de duiven is. Op alle hokken, is een goede ventilatie aangebracht. Die altijd open staat, zowel zomers als s'winters. Buiten loopt over de gehele lengte een veranda voorlangs. Tussen de buitenste hokken, dus het hok waar de duivinnen zitten, staat een grote volière van 7 bij 2.20 bij 1.20 diep. Duiven kunnen van alle afdelingen in de volière komen. En kunnen zodoende volop van de frisse lucht genieten. Waar ik zelf een groot voorstander van ben. Dat het hier goed toeven is, blijkt wel uit de vele Kampioenschappen die er door de jaren heen gewonnen zijn. Onder de hokken daar bevindt zich de garage, plus een werkplaats. In de werkplaats bevindt zich het kweekhok, van 6 bij 2. Met een buiten volière van 4 bij 2 meter. Daar is plaats voor 16 kweekkoppels.

KWEKERS IN DE VOLIÈRE


Naar Boven

© Copyright Henstra-Kootstertille. Alle rechten voorbehouden 2006-2021 | Techniek: Com Technics