Home Inleiding Kwekers Verenigingsuitslagen Kampioenschappen Mooiste resultaten Topduiven Fotos Te koop Gastenboek Links
Kwekers

AFKOMST VAN DE KWEKERS.

Duiven waarmee nu gevlogen wordt, zijn Vitesse, Midfond duiven. Ook gaan elk jaar mijn eigen beste vliegduiven naar het kweekhok. Omdat ik dan weet, wat die gepresteerd hebben. En dan in aanmerking kunnen komen, om op het kweekhok geplaatst te worden. Plus een aantal aangekochte duiven, van sterk spelende liefhebbers. Zoek een liefhebber uit die met zijn duiven een hoog percentage aan prijzen speelt. Daar heb je meer kans om wat goeds te bemachtigen. Koop eieren of jongen uit ouders, die zich bewezen hebben uit het goede hout gesneden te zijn. Stil stand is achter uitgang. Hier op het kweekhok zitten de volgende soorten duiven, van Herpen, Janssen, Oostenbrink, v/d Flaes, Frans Timmermans, en Henk Scheffel. Ook werden er eieren gehaald, bij de grote kampioen uit België, Louis van Loon. In 2015 zijn jongen van Frans Timmermans uit Wehl, en van Henk Scheffel uit Elburg aangekocht. In 2016 zijn daar nog eens een aantal bij gehaald. Dit zijn twee snelheid kanonnen op de korte afstand.

Duiven die hier op het kweekhok zitten, moeten over kwaliteiten, en prestaties beschikken. Mocht u nog duiven bij willen halen, zorg dat ze dan zo dicht mogelijk bij de bron vandaan komen. Stambomen met grote namen zijn mooi. (daar betaal voor) Daar kan niet mee gevlogen worden? Dat moet de duif, tot op de dag van vandaag, helemaal nog zelf doen. Hierbij speelt ook nog de gedacht, daar heb ik veel geld voor betaald. Dan zullen dit wel goede duiven zijn. Dan wordt uit deze duiven, waar je weinig vanaf weet. Maar een goede stamboom bij is, een hele rits jongen gekweekt. Is dit misschien ook de oorzaak, dat er veel van onze jongen verloren gaan? Overal wordt maar uit gekweekt. Alles wordt maar op internet gezet voor de verkoop. Ook mag je niet alles in één lijn trekken. Er worden door sterk spelende liefhebbers ook beste duiven aangeboden. Die wel betaalbaar zijn voor de gewone man. Als u de jongen hier koopt, komen die zo dicht mogelijk bij de bron vandaan. Wilt u meer weten over prestaties van mijn duiven, kijk dan onder                                                                                     MOOIE RESULTATEN

SPELEN, EN VERZORGEN VAN MIJN DUIVEN.

De wintermaanden komen de duiven niet los. 25 Koppels vliegduiven worden over gehouden, als die er zijn. En met 24 koppels gevlogen. Één koppels worden er extra gehouden, om verlies op te vangen. Alle duiven worden rond het einde van het jaar gekoppeld. De eerste ronden van de kwekers worden overgelegd naar de jaarlingen. Waarna ze de tweede ronde zelf moeten groot brengen. Als de jongen 18 á 20 dagen oud zijn, blijft één bij de doffer, en één gaat met de duivin naar het jonge duivenhok. Door mij zelf worden zo'n kleine 55 á 65 jongen aangehouden. Waarmee vanaf het schapjes gevlogen wordt. Natuurlijk worden die wel verduisterd. De vliegers worden zoweer bij elkaar gezet, dat ze 3 weken op weduwschap zitten, voor de eerste vlucht. Ze worden 4 a 6 keer weg gebracht tot een 50 km. De verzorging gebeurt op vaste tijden. De hokken worden twee keer per dag schoon gemaakt. De weduwnaars komen maar één keer per dag los, in de namiddag. Ze worden dan een dik uur met de vlag getraind. Eerst gaan om 4 uur de doffers eruit, gevolgd door de duivinnen, dit vanaf 5.30 uur. Dan ga ik zelf naar binnen om te kunnen eten, maar kan de duiven dan wel volgen. Er staat een camera op de hokken gericht, zodat ik ze op de TV wel kan zien vliegen.

Overdag zitten de duivinnen in de volière. Na de training gaat elk in hun eigen hok naar binnen. Bij het binnen halen wordt niet gerouleerd. Hier wordt het totale weduwschap gespeeld. Als ze er goed voorstaan worden ze elke week gespeeld. Het voeren daar wordt niet veel werk van gemaakt. Hier geen ingewikkelde voersystemen. Er wordt al jaar en dag op één manier gevoerd, volle bak. Duiven die dit systeem gewend zijn worden niet vet. Maar houd wel in, dat je dit vast moet houden. Snoepzaad en grit daar krijgen ze genoeg van. Duiven die niet over dit systeem kunnen, en geen prijs vliegen. Worden aan het einde van het seizoen, eruit geselecteerd. Ongeacht hun afstamming, ze passen niet in mijn systeem. Persoonlijk geloof ik niet in het opvoeren van de duiven. Er moet een bepaald systeem in de verzorging zitten, dit 365 dagen lang. Je moet er zelf sowieso voor 100% achter staan. Natuurlijk moet de kwaliteit wel aanwezig zijn. Als die er niet is, kun je het ook wel vergeten. Je kunt het ook niet uit een flesje of en potje halen. Velen (als het niet lukt) zoeken daar dan hun heil in. Vergeet dat maar. Het zit erin, of het zit er niet in. Er is maar één manier om daar achter te komen, en dat is de korf. 

Korf mits ze gezond zijn, elke week je duiven in. De korf is nog altijd de beste graadmeter. Dan weet je wat je in de hokken hebt. Wat wel een enorme opgave is, om ze gezond te houden. Volgens mij verdien je daar de meeste prijzen mee. Bij velen moeten ze, dan die kuur hebben, dan moet dat weer in het water. Zo glij je dan langzamerhand berg afwaarts. Zelf moet je het niet te moeilijk en ingewikkeld maken, als het ook makkelijker kan. Vast houd aan mijn eigen systeem, en vertrouwen hebt in mijn eigen duiven. Dat is hier het moto. Wat kan de duivensport toch simpel zijn. Gekuurd wordt er hier zeer weinig. De verplichte paramyxo enting, een parastop kuur in de winter. Voordat de vluchten beginnen nog een geel kuur. Tijdens de vluchten wordt elke week een ontsmetting middel gegeven, omdat ze met andere duiven in aanraking komen. Ik ben een groot voorstander van veel frisse lucht op de hokken. Ik heb nogal diepe hokken. Dit is om de schommeling van de temperatuur van dag naar nacht, zolang mogelijk vast te houden. Ook ben ik bang voor overbevolking. Dat komt de gezondheid niet ten goede. Alles staat hier dan ook in het teken voor de gezondheid van mijn duiven. Verder moet je streng zijn, wat het selecteren aangaat. Ik hoop dat u zo een indruk hebt gekregen, hoe ik met de duiven omgegaan, en ze verzorg. Hou het simpel, maar doe het wel goed. Verder veel succes in deze mooie sport.


Naar Boven

© Copyright Henstra-Kootstertille. Alle rechten voorbehouden 2006-2019 | Techniek: Com Technics